Podsumowanie projektu „Rozwój i wzmocnienie działań Fundacji Mobilności Aktywnej”

W maju i czerwcu br. Fundacja realizowała mały projekt dotyczący rozwoju i wzmocnienia działań o wartości 5 000 zł. W jego ramach zakupione zostało wyposażenie, wspierające działania przede wszystkim o charakterze edukacji i turystyki rowerowej.

Projekt Fundacji znalazł się wśród 69 innych, które otrzymały dofinansowanie w konkursie grantowym w ramach projektu „Lubelskie Lokalnie Mikrodotacje FIO 3” w 2019. Realizatorem programu były Fundacja Fundusz Lokalny Ziemi Biłgorajskiej oraz Forum Lubelskich Organizacji Pozarządowych, partnerami Gmina Zwierzyniec oraz Biłgorajska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. i firma Polskie Jagody Sp. z o.o.

Wśród zakupionego wyposażenia znalazły się:

• projektor multimedialny
  • ekran projekcyjny
  • megafon
  • urządzenia walkie-talkie
  • laminator A3 i folie
  • kamizelki odblaskowe z numerami dla instruktorów i uczniów
  • materiały biurowe i eksploatacyjne i toner do drukarki
  • roll-upy Fundacji i Kampanii „Edukacja Rowerowa 2.0”

Część z wyposażenia, tj. kamizelki, megafon, urządzenia walkie talkie, art. biurowe, została wykorzystana podczas realizacji projektu „Edukacja Rowerowa 2.0 – przez praktykę do bezpieczeństwa” realizowanego w tym samym okresie na terenie Biłgoraja z programu Fundacji Tesco „Decydujesz, pomagamy”. Czekamy również na ogłoszenie wyników kolejnego konkursu, w ramach którego podobne zajęcia mogłyby się odbyć w Kraśniku i Opolu Lubelskim.

W ramach działań promujących i rozwijających turystykę rowerową, w szczególności transgraniczną na kierunku Ukrainy i Białorusi, chcemy organizować rajdy i inne imprezy, a także pokazy zdjęć z podróży rowerowych, jako elementy kampanii Ukraina na rowerze oraz Białoruś na rowerze.